Bouwhistorie schrijven op een bijzondere plek

soil-id-v-leiden-20-april-16-013De Lammermarkt in Leiden, aan de rand van het oude centrum van de stad, is een plek met geschiedenis.
Het is ook de bouwplaats van een nieuwe ondergrondse parkeergarage. Omdat er diep wordt gegraven, is het terrein eerst voor onderzoek vrijgegeven aan een team van archeologen die er restanten van een oude woonwijk en tientallen waterputten aantroffen.

Soil-ID is vertrouwd met archeologisch onderzoek. In 2010 hebben we bij Swifterbant een bouwput van 7000 m2 voorzien van een bodemafsluiter, alleen om archeologisch onderzoek mogelijk te maken! In deze gigantische archeologische bouwput werd gezocht naar sporen van het Stenen beker volk.

Leiden

soil-id-v-leiden-20-april-16-024De nieuwe parkeergarage aan de Lammermarkt van Leiden is uitgevoerd met een vloer van onderwaterbeton waarop vervolgens de constructievloer is gestort.
Soil-ID Injectietechnieken is door de bouwcombinatie Parkeergarages Leiden Dura Vermeer-Besix aangesteld om deze parkeergarage, de diepste die momenteel in ons land wordt gebouwd, vrij te houden van vochtoverlast. Tijdens en na de bouw.
De vloer van onderwaterbeton zal krimpen. De bouwcombinatie heeft daarom rond de wanden twee sporen van geperforeerde slangen aangebracht die door ons zijn geïnjecteerd met waterafstotende gels. soil-id-v-leiden-20-april-16-003Zo krijgt de krimp van de vloer geen nadelige gevolgen voor het bouwproject. De 24 diepwanden en de vloer met (584!) trekankers vormen samen de kuip waarbinnen de feitelijke parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Het is onze taak die complete ondergrondse constructie zo droog te houden dat het werk ongehinderd door kan gaan tot de voltooiing van dit zeer bijzondere en uitdagende project van 60.000 ondergrondse m3’s bouwvolume.
De Leidse Lammermarkt is een bijzondere plek, met veel historie. Mooi dat daar nu weer bouwhistorie wordt geschreven.

Foto’s Lammermarkt, Bart Drughorn.

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Webdesign: Webton.nl