Chemisch scherm onder parkeerkelder

Parkeerkelders zijn meestal groot, veel vloeroppervlak en – de naam zegt het al – ze liggen ondergonds. In grote delen van het land zijn ze daardoor per definitie onder grondwaterniveau gesitueerd.

Tot zover weinig aan de hand, maar het probleem van de lekkage ligt altijd op de loer. Vocht vindt namelijk moeiteloos een eventuele zwakke plek in vloer of wand en het heeft weinig ruimte nodig om schade aan te richten.

Water kan als damp door de allerkleinste haarscheur komen en daarna weer vloeibaar worden.Dat is een hoofdpijndossier voor eigenaar of verantwoordelijk aannemer, maar een geluk bij een ongeluk: er is een oplossing voor. Nog niet zo lang geleden hebben onze specialisten een oppervlakte van ettelijke honderden meters betonvloer behandeld en duurzaam waterdicht gemaakt. In dit geval betrof het een parkeerkelder die ± 6 meters diep onder grondwaterniveau is gesitueerd.

Over het complete oppervlak waren spanningsverschillen ontstaan, wat betekende dat lokale vochtbestrijding niet zou werken. Het hele vloeroppervlak is daarom behandeld door de een waterdicht chemisch scherm onder de complete vloer aan te leggen.

Vanwege de aanwezigheid van het grondwater hebben we de vloer op talloze plaatsen doorboord tot een diepte van 5 cm van de onderkant van de vloer. Op ieder boorgat is
Meteen een injectiebuis met packer (een soort ventiel) geplaatst om het opkomende water tegen te houden.

Vervolgens is een gel geïnjecteerd. Die gel bestaat uit twee componenten die pas bij de injectie worden gecombineerd en dan een reactie aangaan. Ze vormen onder de vloer samen een strak chemisch scherm dat door de waterdruk tegen het beton wordt geduwd.

Elk van de honderden boorgaten boorgat is na afloop afgesloten met een kurk en de overblijvende decimeters zijn gevuld met een epoxy. Na de dagelijkse werkzaamheden hebben we een schrobmachine ingezet om de parkeerkelder schoon achter te laten, zodat de parkeerplaatsen in de avonduren in gebruik konden blijven. Een uitzonderlijk project wat betreft omvang en prestige.

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Webdesign: Webton.nl