Kelder van het NAI Rotterdam

Het Nederlands Architectuur Instituut NAI in Rotterdam is gebouwd in 1991. In 2010 wordt het verbouwd en uitgebreid maar tijdens de verbouwing ontstaan er scheuren in de keldervloer. Grondwater drukt die vloer omhoog.

Eerst wordt de vloer verzwaard met zandzakken, daarna met 266 ton betonblokken, maar daarmee is het probleem de wereld niet uit. Volker Staal en Funderingen krijgt daarom opdracht 66 trekpalen met elk een lengte van 26 m te plaatsen. Ze worden voorzien van groutankers.

Daartoe worden er worden standpijpen geplaatst op de begane grond. In de vloer worden grote openingen aangebracht waarna holle buizen de grond worden ingedreven tot een diepte van 26 meter onder kelderniveau. Tegelijk wordt er een mengsel van water en beton ingebracht, de grout.

Vrijkomend grondwater en overtollig beton komen omhoog en worden in de standpijp opgevangen. De waterdruk is hoog omdat het b.g. niveau onder de grondwaterspiegel ligt.
Onze specialisten injecteren daarom met waterwerende gels rondom de standpijp.

Intussen krijgt de schroefinjectiepaal in de grond zijn vaste vorm. Pas als de paal helemaal is uitgehard, kan de standpijp worden verwijderd. Wij staan op dat moment standby om ingeval van lekkage meteen te injecteren. Dat gebeurt nogmaals als de sparing van de ankerkop wordt vrijgemaakt en het onderste deel van de standbuis wordt verwijderd:we zijn erbij zodat we kunnen ingrijpen. Dat complete proces 66 x herhaald, omdat er 66 schroefinjectiepalen in de kelder van het NAI werden gemaakt.

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Webdesign: Webton.nl