Vochtproblemen? Een goede diagnose is het halve werk

Al jaren vochtproblemen in zijn bedrijfspand, maar geen flauw idee wat de oorzaak was: edelsmid Marc de Regt uit Goes had er slapeloze nachten van. Totdat hij de situatie voorlegde aan Soil-ID.

Bobbelende en opbollende vloeren, vochtige gipswanden, optrekkend vocht in de houten deurkozijnen, zichtbaar water in sommige hoeken, zwarte aanslag op de keldervoer, schimmelende vlekken onder de deurmat… Het leek alsof er zich langzaamaan een grote vochtvlek verspreidde over de vloer van zijn edelsmederij, maar De Regt kon er maar niet achterkomen wat hiervan de oorzaak was.

Kon het aan het verstopte afvoerputje in het steegje naast zijn pand liggen? Of had het te maken met het niveauverschil tussen zijn pand en dat van de achterburen? Maar hoe dan precies? Ondertussen werd de vlek groter en groter, de vochtproblemen steeds een beetje problematischer, en de geur in zijn pand langzaamaan slechter.

vochtproblemen soilid

De druppel

Begin 2019 besloot hij dat er echt iets aan gedaan moest worden. “Januari en februari zijn meestal vrij rustige maanden, dus ik dacht: als de zaak dicht moet om het op te lossen, dan kan dat nu.” Na wat zoeken op internet kwam hij terecht op onze website en nam hij contact op met Patrick. Die vroeg hem een filmpje op te sturen, zodat hij de situatie kon inschatten.

De Regt ging meteen aan de slag. Hij sneed grote stukken van het marmoleum weg om de vochtplekken zichtbaar te maken en gaf met percentages de vochtigheidsgraad aan. “Tijdens het filmen voelde ik dat de de vochtige plekken in de vloer warm waren. Dat was me nog niet eerder opgevallen. Ik dacht dat het misschien iets met de vloerverwarming te maken had, maar die had ik uitgezet: dat kon het dus niet zijn.”

Diagnose: kapotte warmwaterleiding

Toen Patrick het filmpje bekeek vermoedde hij meteen dat er zich ergens een kapotte warmwaterleiding in de buurt van die plekken moest bevinden. Dat zette De Regt aan het denken: “Tijdens de grote verbouwing begin jaren ’90, toen ik het pand kreeg, had ik inderdaad een boilertje met een warmwaterleiding geïnstalleerd onder de verhoogde vloer.

Daar wilde ik misschien ooit wat mee, maar die plannen heb ik nooit uitgevoerd. Ik was bijna vergeten dat het daar zat!”

Om Patrick’s hypothese te testen liet De Regt een loodgieter de leiding van de boiler afkoppelen. Toen de vochtige plek langzaamaan koud werd, was het duidelijk dat ze de oorzaak (letterlijk en figuurlijk) boven water hadden. “Een opluchting! Nu kan ik eindelijk aan de slag om het te herstellen.”

Herstelplannen

Wat zijn De Regt’s plannen wat dat betreft? “Al dat water moet natuurlijk eerst opdrogen en daarna is er nog wel wat bouwkundig herstelwerk nodig. Er heeft jarenlang vocht in de vloer en de muren gezeten. Dan krijg je zoutkristallen en die blijven altijd vocht aantrekken.”

Of hij Soil-ID zal inschakelen als dat probleem opgelost moet worden?
“Ze staan absoluut bovenaan mijn lijstje. Patrick heeft me enorm geholpen!”

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Webdesign: Webton.nl